Do czego służą nasiona sezamu

Nasiona sezamu są często używane do pieczenia, różnych deserów, koktajli. Jak przydatne są te nasiona? Gdzie jeszcze można je zastosować?

Korzyści i skład

Sezam zawiera tłuszcze, białka, witaminy E i grupy B, krzem, wapń, mangan, nikiel, miedź, cynk, bor, magnez, lit, jod, rubid, chrom, purynę, fitosterole, kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, błonnik, sezaminę. Sezam to substancja występująca tylko w nasionach sezamu i lnu. Przyspiesza metabolizm, łagodzi stany zapalne oraz zwiększa stężenie witaminy E w organizmie. Należy jednak pamiętać, że najbardziej przydatne są surowe nasiona.

Spożywanie nasion sezamu pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy i zakrzepów krwi w naczyniach krwionośnych oraz pomaga w normalizacji poziomu cholesterolu we krwi. Sezam jest korzystny dla zdrowia śledziony, kości, zmniejsza ból stawów, jest środkiem profilaktycznym przeciw rakowi i zmniejsza ryzyko rozwoju astmy oskrzelowej. Nasiona sezamu pomagają normalizować sen, łagodzą stres, wspomagają naturalne wybielanie zębów, zmniejszają ból i obrzęk w dotkniętym stawie oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Nasiona wzmacniają układ odpornościowy, paznokcie i włosy oraz zmniejszają ryzyko osteoporozy. Można jeść trzy łyżeczki sezamu dziennie, jeśli nie masz problemów zdrowotnych.

Nasiona sezamu w kosmetologii

Olejek sezamowy wykorzystywany jest w kosmetyce. Produkt chroni skórę przed działaniem promieniowania ultrafioletowego, nawilża, zmiękcza, odżywia skórę, uelastycznia, zwalcza wysypki, poprawia teksturę. Dodatkowo olej sezamowy usuwa łuszczenie, zapobiega pojawianiu się zmarszczek oraz łagodzi podrażnienia. Jak stosować olejek? Można go używać w czystej postaci. Po nałożeniu na twarz, gdy olejek prawie całkowicie się wchłonie, wytrzyj skórę suchą serwetką, aby usunąć nadmiar. Można zrobić maski z dodatkiem różnych składników.

  • Z winogronami i aloesem – wyciśnij sok z aloesu i białych winogron (po jednej łyżce stołowej), dodaj łyżki oleju. Nałóż na twarz na 10-15 minut.
  • Z ogórkiem – zmiel ogórek (potrzebujesz trzech łyżek), dodaj taką samą ilość oleju sezamowego, łyżkę gliceryny i kilka kropli olejku miętowego i cytryny.
  • Z bananem – pół banana rozgnieć w puree ziemniaczanym, dodaj łyżkę oleju.
  • Z imbirem – nadaje się do starzejącej się skóry, ale możesz go używać tylko wtedy, gdy nie jesteś uczulony na imbir. Wymieszaj łyżeczkę oleju i taką samą ilość proszku imbirowego. Nanieś na maksymalnie 15 minut.

Sezam w gotowaniu

Sezam wykorzystywany jest do przyrządzania pieczywa, babeczek, bułek, sałatek, sosów, zup, dań mięsnych i rybnych. Sezam łączy się z ziemniakami, jogurtami, owocami, mięsem, rybami, ziołami, niektórymi warzywami.

Marynowane mięso

Pokrój kilogram dowolnego mięsa na kostki. Wymieszaj łyżkę skrobi, 4 jajka (uprzednio ubij), 2 łyżki musztardy, sezamu, soli i pieprzu. Mięso włożyć do marynaty na noc lub na dzień. Następnie szybko podsmaż i podawaj z sałatką warzywną.

Ciasto

Wymieszaj jajko, 250 g twarogu, 150 g miękkiego masła, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę soli i cukru, 250 g mąki. Do nadzienia połącz łyżkę śmietany, 150 g startego sera i posiekany ząbek czosnku. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na dwa koła. Nałożyć nadzienie, zamknąć drugim kółkiem i ścisnąć brzegi. Płaskie ciasto posmaruj żółtkiem i posyp sezamem. Piecz przez około dwadzieścia minut.

Pieczone ziemniaki

Dobrze umyj ziemniaki, pokrój każdą bulwę na pół. Posyp solą, papryką, sezamem, zielem angielskim. Pozostaw na pół godziny, następnie rozłóż na blasze do pieczenia i piecz przez około czterdzieści minut.

Sałatka

Białko ubić z solą i pieprzem. Dodaj kilka łyżek skrobi i wymieszaj. Do białka wrzucić 150 g krewetek, szybko podsmażyć. Połowę pomarańczy pokroić w plasterki. Połącz sok z drugiej połowy pomarańczy z odrobiną cukru i łyżką sosu sojowego. Gotuj do gęstej konsystencji. Połącz krewetki i pomarańczę, posyp zieloną cebulką i polej powstałym sosem.

Bułki

Usuń skórkę z jednej cytryny. Połącz skórkę, szczyptę soli i trzy szklanki mąki. Ubij jajko, lekko podgrzej szklankę mleka. 2 łyżki stołowe oleju zmiel z mieszanką mąki. Dodaj 2 łyżeczki suszonych drożdży, łyżkę miodu, jajko. Zagnieść twarde ciasto, stopniowo dodając mleko. Pozostaw na godzinę. Następnie zrób 12 kulek, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać sezamem. Piecz przez 15 minut.

Koktajl

W blenderze ubij banana, gruszkę, jagodę i jogurt naturalny. Podczas serwowania posyp sezamem.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *