najzdrowsze owoce na lato

Wraz z nadejściem lata czekają na nas hordy soczystych, smacznych owoców, w których można zatopić zęby. Są dobre dla układu nerwowego i oddechowego oraz prowadzą do zdrowszego wyglądu skóry. Zawierają około 80% wody wraz z wolno wchłanianym, naturalnym cukrem, dając energię, gdy są spożywane świeże i dojrzałe. Delektuj się tymi słodkimi, soczystymi owocami tego lata.

Morele

Morele są bogate w potas oraz magnez zapewniający wytrzymałość. Zawierają witaminę C, żelazo i beta karoten. Są dość jędrne o jasnopomarańczowym kolorze. Niedojrzałe owoce można przed spożyciem przechowywać do około 2 dni w temperaturze pokojowej. Trzymanie ich w lodówce wydłuży ich trwałość. Opłucz i umyj morele przed jedzeniem.

Truskawki

Kupuj słodko pachnące truskawki w kolorze czerwonym bez białych lub zielonych plam. Truskawki są pełne witaminy C, potasu, sodu i żelaza, a także mają niską kaloryczność. Truskawki można zamrażać do dwunastu miesięcy w całości lub w plasterkach z cukrem lub bez. Nie usuwaj szypułek owoców podczas przechowywania ich w lodówce. Przed jedzeniem spłucz delikatnie pod zimną bieżącą wodą.

Maliny

Dobre źródło witaminy C, witaminy A i błonnika. Maliny są najbardziej kruche ze wszystkich owoców leśnych. Dlatego trzeba je delikatnie zrywać. Kupuj jędrne, suche maliny unikając miękkich. Łatwo psują się i powinny być przechowywane w lodówce, jeśli nie zostaną natychmiast zjedzone. Delikatnie opłucz maliny pod zimną bieżącą wodą i osusz je na ręcznikach papierowych przed podaniem.

Arbuzy

Arbuzy to w większości woda, więc są niskokaloryczne. Doskonałe źródło witaminy C, potasu oraz bogactwo pektyn. Aby dowiedzieć się, czy owoc jest słodki, uderz go kostkami, a jeśli usłyszysz głuchy dźwięk, owoc będzie smakował słodko. Arbuz ma ciemnozieloną skórkę i jasnoczerwony miąższ. Niepokrojone owoce należy przechowywać w chłodnym miejscu, a pokrojony arbuz należy zawsze szczelnie zapakować, schłodzić i zużyć w ciągu około jednego dnia.

Wiśnie

Ciemne wiśnie = wysoka wartość odżywcza. Pełne enzymów, witamin i minerałów. Kupuj ciężkie, jędrne wiśnie o jasnym kolorze i świeżej łodydze. Pozostają świeże około dwóch dni. Schładzanie nie tylko je konserwuje, ale także dodaje im smaku. Po prostu opłucz wiśnie w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym, aż będą gotowe do spożycia.

Ananasy

Magazyn minerałów, potasu, sodu, fosforu, magnezu, siarki, wapnia i żelaza. Zawierają mnóstwo witaminy C i są doskonałym źródłem bromelainy, enzymu wspomagającego trawienie. Najlepsze do spożycia owoce to te o silnym, słodkim aromacie. Kolor skórki owoców powinien być ciemnozłoty; liście powinny być świeże i zielone, bez brązowych lub żółtych końcówek. Dojrzewają w temperaturze pokojowej. Niezjedzonego ananasa zawiń w folię i wstaw do lodówki.

Brzoskwinie

Są bogatym źródłem beta-karotenu i potasu oraz zawierają umiarkowane ilości witaminy C. Kupuj jasną, jędrną brzoskwinię o gładkiej skórce i słodkim aromacie. Mogą dojrzewać w temperaturze pokojowej. Idealnie nadają się do przechowywania w lodówce i zjedzenia w ciągu 5 dni.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *