Francja, oprócz bogatej historii i wielu wspaniałych zabytków, słynie również z wyrafinowanej kuchni i cenionych na całym świecie alkoholi. Kraj nad Sekwaną ma bardzo wiele do zaoferowania w dziedzinie napojów alkoholowych i nie chodzi tu tylko o wina. Nie mniejszą sławą cieszą się francuskie alkohole wysokoprocentowe, dlatego postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej dziesięciu najbardziej znanym trunkom tego rodzaju.
Oczywiście Francja jest bardzo mocno kojarzona z napojami o niższej zawartości alkoholu, szczególnie z winem. To stąd wywodzą się tak znane gatunki, jak chociażby merlot, cabernet sauvignon czy chardonnay, nie wspominając o winach musujących na czele z szampanem. We Francji produkuje się także i spożywa piwo, choć nie jest ono wizytówką kraju. Znacznie bardziej rozpoznawalne są z kolei francuskie cydry. Wśród alkoholi wysokoprocentowych największą rolę odgrywają winiaki (brandy) i nalewki, co zresztą pokazuje poniższa lista. Przejdźmy zatem do rzeczy.
Absynt
Absynt nie jest tak do końca francuskim wynalazkiem, ponieważ pierwszą recepturę stworzono w kantonie Neuchatel na terenie obecnej Szwajcarii. To jednak paryskie środowiska artystyczne spopularyzowały picie tej alpejskiej mikstury leczniczej w celach rozrywkowych. Absynt powstaje w procesie ekstrakcji piołunu, anyżu i kopru włoskiego oraz mniejszych ilości innych ziół (tatarak, melisa, hyzop lekarski, biedrzeniec, kolendra).
Absynt posiada specyficzną sławę ze względu na zawarty w nim tujon – substancję halucynogenną; zawartość tujonu jest jednak tak niska, że w praktyce alkohol nie powoduje żadnych tego typu efektów. Absynt powinien posiadać ok. 60% alkoholu. Zazwyczaj pija się go rozcieńczonego wodą lub z dodatkiem podpalonej kostki cukru, używając często specjalnych wymyślnych szklanek i srebrnych łyżeczek.
Anisette
Anisette to likier zawierający między 25 a 40 procent alkoholu. Produkuje się go na bazie oliwki anyżowej z dodatkiem innych ziół. Często bywa wykorzystywany jako składnik koktajli.
Armaniak
Armaniak to najstarszy europejski winiak, czyli alkohol produkowany w procesie destylacji wina gronowego. Alkohol wzmiankowany jest już w źródłach pisanych z XV wieku. Armaniak produkuje się w regionie Armagnac w Gaskonii z białego wina, poddawanego procesowi destylacji, a następnie leżakowania w dębowych beczkach. Warto dodać, że większość armaniaków pochodzi z małych winnic, niepracujących dla wielkich koncernów. Są one trunkami bardzo wysokiej jakości.
Calvados
Calvados to kolejny winiak, choć akurat ten napój nie ma nic wspólnego z winem. Alkohol produkowany w departamencie Calvados w Normandii pochodzi bowiem z destylacji cydru jabłkowego, czasem z dodatkiem gruszek. Calvados musi leżakować w beczkach przynajmniej 2.5 roku, a końcowy produkt zawiera ponad 40% alkoholu.
Chartreuse
Intensywny likier ziołowy, produkowany na bazie destylatu winnego. Nazwa trunku pochodzi od klasztoru Kartuzów La Grande Chartreuse w okolicach Grenoble, gdzie narodził się jego przepis. Za smak Chartreuse odpowiada kompozycja blisko 130 ziół, aczkolwiek alkohol produkowany jest w kilku różnych wersjach.
Cointreau
Cointreau to jeden z najbardziej znanych likierów typu triple sec, będących częstym składnikiem różnych koktajli. Produkuje się go a Angers w Kraju Loary. Przygotowywany jest w procesie maceracji gorzkich skórek pomarańczy odmian duces i ameres.
Creme de Cassis
Burgundzki likier z czarnych porzeczek, będący jedną z wizytówek miasta Dijon. Creme de Cassis jest podstawą różnych koktajli, często łączy się go np. z białym winem. Raczej nie pija się go w formie czystej.
Creme de Violette
Kolejny likier na naszej liście pochodzi z Prowansji. Creme de Violette powstaje w procesie maceracji kwiatów fiołków, często z dodatkiem owoców lub ziół, w mocnym alkoholu. Likier charakteryzuje się stosunkowo niską (ok. 21%) zawartością alkoholu, bardzo słodkim smakiem i intensywnie fioletowym kolorem. Również Creme de Violette jest na ogół wykorzystywane w drinkach, ponieważ uważa się je za zbyt słodkie do picia w formie czystej.
Koniak
Choć „koniakiem” nazywa się czasem różne rodzaje brandy, warto pamiętać, że określenie to jest prawnie zastrzeżone wyłącznie dla winiaków produkowanych w rejonie francuskiego miasta Cognac. Powstaje on w procesie destylacji moszczu z białych winogron. Destylat dojrzewa następnie w beczkach, które muszą spełnić szereg warunków, po czym doświadczony szef piwnicy dobiera mieszankę płynów z różnych beczek, tworząc produkt końcowy. Podobnie jak armaniak, również koniak jest alkoholem wysokogatunkowym, nawet ten produkowany przez wielkie koncerny alkoholowe.
Pastis
Pastis jest popularnym na południu Francji likierem, powstającym w procesie maceracji anyżu i lukrecji z dodatkami ziołowymi. Posiada słomkową barwę i zawiera ok. 40% alkoholu. Po dodaniu lodu lub rozcieńczeniu wodą mętnieje, uzyskując charakterystyczny, mleczny wygląd.
Dodaj komentarz