Spis treści
Kraków to miasto bliskie sercu każdego Polaka. Dawna stolica Polski jest obecnie uważana za serce polskiej kultury i sztuki. To tu spoczywają szczątki większości polskich królów, narodowych bohaterów, wybitnych artystów czy świętych. Każdy wie, dlaczego warto przyjechać do Krakowa. Nie każdy jednak wie, jakich przysmaków warto spróbować w przerwach od zwiedzania stolicy Małopolski. Z tego względu przygotowaliśmy alfabetyczne zestawienie dziesięciu najbardziej charakterystycznych smaków związanych z Krakowem.
Bajgiel
Bajgiel to najpopularniejsze śniadanie w Nowym Jorku, powszechne do tego stopnia, że wypadki przy krojeniu bajgli są bardzo częstą przyczyną przyjęcia na ostry dyżur. Dlaczego więc wspominamy o nim w naszej liście? Ano dlatego, że ten znany na całym świecie rodzaj pieczywa pochodzi właśnie z Krakowa. W królewskim mieście były one znane już w XVII wieku i to właśnie stąd żydowscy emigranci zawieźli je w początkach XX wieku do Ameryki. Warto o tym pamiętać, jedząc na śniadanie tę miękką bułkę w kształcie pierścienia.
Kaczka po krakowsku
Kaczka po krakowsku to z kolei jedno z najbardziej wykwintnych dań regionu. Tradycyjnie soczystą pieczoną na maśle kaczkę podaje się z gęstym sosem śmietanowo-grzybowym i kaszą, czasem także z ćwikłą.
Kiełbasa krakowska podsuszana
Najbardziej znana krakowska wędlina słusznie uznawana jest za jeden z kulinarnych symboli miasta. Produkuje się ją z chudego mięsa wieprzowego z dodatkiem czosnku i mieszanki przypraw. Krakowską podsuszaną dostaniemy praktycznie w każdym małopolskim sklepie mięsnym, a przy odrobinie szczęścia trafimy na nią też w innych regionach naszego kraju.
Kiełbaski z Nyski
Tak, w Krakowie mieli food truck już w 1991 r. W mieście nie było wówczas jeszcze ani jednej restauracji znanych sieci fast food, ani innego miejsca, w którym dałoby się zjeść coś konkretnego w nocy. Ten stan rzeczy postanowiło zmienić dwóch miejscowych taksówkarzy, którzy kupili starą nyskę i zaczęli sprzedawać z niej pieczoną kiełbasę z bułkami i oranżadą. Obecnie kiełbaski z nyski można kupić codziennie między 20:00 a 3:00 w pobliżu Hali Targowej przy ul. Grzegórzeckiej, a popularność tej klimatycznej przekąski sprawia, że przez całą noc przed nyską stoją długie kolejki.
Kremówka papieska
Będąc ścisłym, nie powinniśmy umieszczać papieskich kremówek w Krakowie, a raczej w pobliskich Wadowicach, w których urodził się i wychował Karol Wojtyła. Faktem jest jednak, że od kiedy Jan Paweł II przyznał się, że po maturze chodził z kolegami na kremówki, ten rodzaj ciastka stał się turystycznym hitem nie tylko w Wadowicach, ale i w całej Małopolsce. Nie inaczej jest w Krakowie, z którym polski papież był związany przez wiele lat życia i posługi. Dlatego bez problemu dostaniemy tu papieskie ciastko w postaci porcji gęstego kremu karpatkowego umieszczonego pomiędzy płatami ciasta francuskiego.
Maczanka po krakowsku
Tradycyjny krakowski przysmak, zwany prababką burgerów. Maczankę wymyślili żydowscy handlarze mięsem z Kazimierza, którzy nie chcąc dopuścić do zmarnowania niesprzedanej wieprzowiny, na drugi dzień szarpali ją i smażyli, a następnie sprzedawali z bułką jako przekąskę. Obecnie maczanka po krakowsku jest najczęściej serwowana w bułce, z dodatkiem karmelizowanej cebuli, sera, bekonu czy różnych sosów, dzięki czemu może bez problemu rywalizować z wykwintnymi restauracyjnymi burgerami. Dostaniemy ją w food truckach oraz w niejednej krakowskiej restauracji.
Obwarzanek
Historia krakowskiego obwarzanka trwa już ponad 600 lat i wciąż jest to jeden z symboli miasta. Zaznaczmy więc już na wstępie, że obwarzanek to nie to samo, co bajgiel. Nie jest to też żaden precel. Krakowski obwarzanek jest miękki, lekko słodkawy w smaku i posiada chrupiącą skórkę, najczęściej posypaną solą, makiem lub sezamem. Można go kupić z wózeczka handlarzy praktycznie na każdej ulicy w centrum Krakowa.
Piszinger
Piszinger, zwany też andrutem, to deser nawiązujący jeszcze do tradycji cesarsko-królewskich i czasów, gdy Kraków znajdował się w zaborze austriackim. Składa się z wafli przekładanych słodkim kremem i stanowi świetny dodatek do kawy w jednej z klimatycznych krakowskich kawiarni.
Zapiekanka z Placu Nowego
Zapiekanki z dumą przedstawia się jako tradycyjny polski fast food. W Krakowie miejscem najbardziej znanym z tej przekąski jest Plac Nowy na Kazimierzu, choć starzy Krakowianie raczej używają tradycyjnej nazwy – Plac Żydowski. W dzień odbywa się tu targ, na którym w zależności od dnia tygodnia kupimy owoce, warzywa, mięso lub ubrania, a nawet książki czy starocie. W stojącym pośrodku placu „okrąglaku” o każdej porze dnia i nocy dostaniemy z kolei chrupiące zapiekanki, dostępne w wielu wersjach smakowych.
Żurek po krakowsku
Któż z nas choć raz w życiu nie spróbował sycącego, tradycyjnego polskiego żuru? Krakowska wersja tej wspaniałej zupy gotowana jest z dodatkiem kiełbasy krakowskiej oraz podawana z gotowanymi na twardo jajkami lub ziemniakami. Głównym sekretem dobrego żurku jest jednak naturalny zakwas.
Dodaj komentarz